Pentru a face alegerea cea mai potrivită consultaţi-vă cu stomatologul Dumneavoastră. El, ca specialist va analiza cazul individual şi va explica care factori trebuie luaţi in consideraţie şi ce măsuri să întreprindeţi pentru ca protezarea dinţilor să vă aducă comfort maxim şi deranj minimal. În situaţiile cînd restabilirea dintelui afectat din anumite considerente este imposibilă, stomatologii recurg la protezare.
Metaloceramica - reprezintă una din varietaţile de protezare. Cândva apariţia coroniţelor de metaloceramică a produs o adevarată revoluţie în domeniul stomatologiei. Metaloceramica e constituită dintr-o carcasă metalică, pe care se aplică un strat foarte subţire de ceramică. Combinarea acestor două materiale a permis crearea unor construcţii ideale: care după aspectul lor exterior - practic sunt identice cu cel al unui dinte sănătos, iar după rezistenţă chiar îl depaşesc.
Datorită rezistenţei înalte, construcţiile metaloceramice pot fi utilizate cu scop de corecţie a defectelor atât ale dinţilor incisivi, cât şi ale celor molari. În cazul defectelor unice se utilizează coroniţele metaloceramice.
Pentru a fixa coroniţa metaloceramică se efectuează prepararea dintelui afectat. Dacă permite starea dintelui el se păstrează viu. Cu scop de protejare de eventuală distrugere sub coroniţă, dintele se prelucrează cu o pastă protectoare unicală, care eliberează fluor în ţesuturile dentare. Lucrul stomatologului este foarte fin, el fixează cu o precizie înaltă coroniţa, imitând ideal dintele natural. Pentru fixare se utilizează cimenturi de ultima generaţie, cu proprietăţi adezive deosebite. O construcţie metaloceramică îndeplinită calitativ va putea servi decenii.
Pentru restabilirea defectelor mari se utilizează punţile metaloceramice. La prima etapă medicul prepară ţesuturile dinţilor stîlpi şi scoate amprentele rândului dentar afectat, după care ulterior se confectionează proteza metaloceramică individuală.
Ulterior pe etape se modelează proteza. Acest proces, de regulă, râmane în umbră, deşi este foarte important. Amprentele efectuate de către medicul stomatolog se transmit în laborator, unde în baza lor din gips se toarnă modele exacte ale rândului dentar afectat.
Dupa acest model din ceară se confectionează carcasa viitoarei proteze.
Mai apoi, in turnătoria tehnicilor dentari se toarnă carcasa metalică a viitorului dinte. După care urmează un proces foarte responsabil - aplicarea ceramicii pe suprafata coroniţei metalice. Rezultatul acestuia este determinat de combinarea a câtorva factori importanţi, şi anume: calitatea ceramicii, dotarea laboratorului cu utilaj performant, şi în cea mai mare parte de maiestria tehnicului dentar.
După cum aţi observat, este un lucru foarte migălos şi îndelungat, intrucât ceramica se aplică în straturi foarte fine, după fiecare strat efectuându-se arderea ei într-un cuptor special cu vacuum.
La arderea metaloceramicii este foarte important să fie ales regimul optim de temperatură şi presiune, în caz contrar ceramica va crăpa.
Gratie tehnologiilor moderne poate fi obţinuta ceramică de orice culoare. De obicei, se alege culoarea după cea a dinţilor naturali.
Datorită tehnologiei complexe de aplicare a ceramicii protezele metaloceramice imită exact culoarea şi transparenta dinţilor naturali. Un alt avantaj este, că ceramica este inertă fată de ţesuturile cavităţii bucale, şi este foarte igienică.