Clinica stomatologică

Pune o întrebare
online
Programează
o vizită chiar acum

Ortodonţie

Ortodonţia – una din ramurile  independente ale stomatologiei. Sarcina ortodonţiei este diagnosticul, profilaxia şi tratamentul anomaliilor dento-maxilare.  Printre defectele de acest gen se referă amplasarea incorectă a dinţilor în cavitatea bucală, spațierea şi înghesuirea dinţilor, malocluzia. 

La baza denumirii acestei specialităţi stomatologice rezidă cuvântul grecesc „orthos” şi latinul „dentis”, ceea ce înseamnă "drept" şi "dinte". În acest mod, noţiunea "ortodonţie" semnifică "dinţi drepţi". 
 
 
APARATELE  DENTARE SOLUŢIONEAZĂ CONCOMITENT TREI SARCINI 

TERAPEUTICĂ 
 
În cazul ocluziei corecte sarcina asupra dinţilor este distribuită corect şi din acest motiv ei sunt mai puţin supuşi   deteriorării. Veţi trata dinţii dvs. mult mai rar, astfel veți păstra dinții naturali toată viața. 
ESTETICĂ 
 
Dinţii devin drepţi, iar zâmbetul — frumos. Veţi bucura ani la rând pe cei din jur cu zâmbetul vostru frumos. 

 
EMOŢIONALĂ 
 
Veţi zâmbi mult mai des, iar zâmbetul stimulează producţia de endorfine – a hormonilor de bucurie şi fericire.

 
 
Aparatele ortodontice sunt de două tipuri: 
  • vestibulare (externe)
  • linguale (interne) 
 
Брекеты. Врач ортодонт в Кишиневе

Aparatele dentare vestibulare sunt mai populare şi accesibile. Ele se montează atât adulţilor, cât şi copiilor.
La rândul lor, acestea se divizează în următoarele tipuri: 
  1. Metalice
  2. Ceramice
  3. Safir
  4. Autoligaturabile: Damon Q şi  Damon Clear
  5. Linguale 
Aparatul dentar metalic   
Este cel mai popular tip de aparat fix ortodontic, preponderent graţie siguranţei acestuia, funcţionalităţii şi costului accesibil. Acest aparat ortodontic se potrivește copiilor, adolescenţilor şi adulţilor. Unii pacienţi aleg varianta colorată a bracket-urilor  metalice. 
 
Aparatul dentar ceramic 
Se confecţionează din sticlă de tehnologie performantă. Asemenea tipuri de bracket-uri, elementele de forma unor plăcuțe atașate pe suprafețele dinților , nu se colorează şi au o rezistenţă înaltă. Multe celebrităţi poartă acest gen de bracket-uri. Ele sunt alese de adulţi pentru că se "contopesc" minunat cu dinţii. Astfel de aparate ortodontice sunt mai discrete şi scutesc persoana de zâmbetul "metalic". Majoritatea celor din jur nici nu le vor observa. 
 
Aparatul dentar din safir  
Se confecţionează din cristale de safir dobândite în mod artificial. Pentru a înlătura la maxim defectele estetice ale dispozitivelor ortodontice, au fost create aparatele dentare din safir. După formă şi dimensiune ele sunt practic la fel ca şi cele metalice, însă comparativ cu cele din urmă sunt transparente  şi prin urmare, mai puţin vizibile. Este de menţionat, în special, că ele se potrivesc la orice culoare şi nuanţă a dinţilor. 
 
 
 

 
Aparatul dentar autoligaturant 
Aparatele dentare fixe autoligaturante (fără ligaturi) – o performanţă modernă în ortodonţie, ce reduce considerabil termenii corecţiei diferitor anomalii de ocluzie. Particularitatea acestei inovaţii este disponibilitatea unui mecanism de glisare ameliorat,cu canal conic adânc și stop ce permit de efectuat uşor şi comod pentru pacient schimbarea arcului, precum şi corecţia întregului sistem. Aparatele dentare Damon cresc intervalele între vizite până la 8 -10 săptămâni, astfel, reducând considerabil numărul acestora cât şi timpul vizitei ca atare. 
 
Aparatul dentar lingual 
Se montează în spatele dinţilor. Ele de asemenea pot fi numite şi invizibile, întrucât sunt practic inobservabile pentru alţi oameni. De regulă bracket-urile linguale sunt confecţionate din metal.

În ciuda faptului, că tratamentul ortodontic dă dovadă de cele mai bune rezultate la vârsta copilăriei şi adolescenţei, când are loc creşterea activă a întregului organism şi îndeosebi a scheletului maxilo-facial, în prezent ortodonţia nu are limite de vârstă. Pacienţii de orice vârstă pot purcede fără sfială la înlăturarea defectelor dentare. Cu atât mai mult, că în unele cazuri fără această procedură este imposibilă protezarea dinţilor. 
 
Aproximativ la vârsta de cinci ani, când dinţii de lapte nu au fost înlocuiți cu cei permanenți , merită să faceţi prima vizită la ortodont. De regulă, anume părinţii poartă răspundere de dezvoltarea dinţilor copilului lor. Dacă părinţii observă chiar şi nişte anomalii nesemnificative în alinierea dentară (absenţa spaţiilor  între dinţii de lapte, înclinarea dintelui din rândul dentar şi altele), trebuie să vă adresaţi la medic, deoarece la această vârstă nişte eforturi  modeste vor permite evitarea problemelor dentare pe viitor. 
 
Vârsta cuprinsă între 11 şi 13 ani oferă posibilităţi unice pentru tratamentul ortodontic cu obţinerea unor rezultate performante. În această perioadă are loc cea mai activă dezvoltare a organismului,  în consecinţă,  şi procesul de tratament decurge mult mai rapid. 
 
În scopul tratamentului, copiilor la care încă nu s-au schimbat toţi dinţii de lapte cu dinţi permanenţi, li se aplică aparate dentare mobile.  Apariţia majorităţii dinţilor permanenţi necesită montarea aparatelor dentare fixe. 
 
Clinica stomatologică „ClasicDent” realizează tratamentul ortodontic complex cu aplicarea abordărilor progresive pentru corecţia malocluziei şi altor defecte vizibile în alinierea dentară. Noi vă vom consulta întotdeauna la cel mai înalt nivel de performanță și  profesionalism astfel vă vom ajutăm să alegeţi cea mai optimă şi potrivită opţiune de tratament.   

 
Mult mai mult trebuie apreciat un dinte decât un diamant.
© Clasic Dent 2004 – 2024.
Copierea și duplicarea, precum și orice altă utilizare a materialelor este posibila doar cu permisiunea scrisă a deținătorului drepturilor de autor.

Designed by Tank Developed by KB.MD