Tratamentul gingiilor - salvarea dinţilor

În prezent maladiile ţesuturilor parodontului reprezintă patologia cea mai larg răspândită din numărul total de afecţiuni stomatologice. 
 
Pentru început ar fi util să vă expunem la nivel simplu şi accesibil, ce reprezintă parodontul. Deci, parodontul - este un complex de ţesuturi care înconjoară dintele, iar parodontita - este inflamaţia acestor ţesuturi. Ca şi toate maladiile parodontita se caracterizează prin câteva simptome specifice. Unul din semnele iniţiale este sângerarea gingiilor în procesul periajului dinţilor. Ulterior se asociază hiperemia şi edemul gingiilor, depunerea tartrului dentar (supra- şi subgingival), urmat de alt simptom, datorită căruia unii pacienţi totuşi se decid să apeleze la stomatolog - şi anume, mirosul neplăcut din gură. Totuşi majoritatea pacienţilor încearcă de sine stătător să soluţioneze problema apărută - folosind gume de mestecat, diverse spray-uri şi soluţii aromatizante pentru cavitatea bucală. Dar sunt sigur că toate eforturile depuse au fost ineficace, deoarece ele nu înlătură cauza bolii, ci doar atenuează temporar unul din simptomele acesteia. Mai târziu situaţia se complică cu apariţia mobilităţii dinţilor. Şi dacă nici la această etapă pacientul nu se adresează la stomatolog, atunci finalul va fi foarte trist - pierderea dinţilor.

Gingivita
Dinţii:      Depunerea treptata a depunerilor moi pe gingie, la nivelul coletului dintelui.
Gingia:  
 • Roşie
 • Sensibilă
 • Edemată
 • Uşor singerează în timpul periajului dentar sau la atingerea cu sonda.
Ligamentul paradontal:
 
  Fixează bine dintele de maxilar
 
Osul:   Nu este prezentă lipsa osului

O mare parte din acest contingent de pacienţi, vizitând în sfârşit stomatologul roagă doctorul să nu depună eforturi în zădar - adică să-i înlăture toţi dinţii bolnavi şi să-i instaleze proteze mobile totale, considerând din neştiinţă că absenţa dinţilor îl va lipsi de probleme pe viitor. Dar, să ştiţi că protezele mobile totale nu sunt chiar inofensive. Ele posedă atât avantaje, cât şi dezavantaje.

парадонтит средней степени


Paradontita forma uşoară şi medie
Dinţii:     
 • Depunerile se acumulează atît la nivelul coletului dintelui cît şi subginval
 • Depunerile pe alocuri sunt de consisteţa dura
 • Este posibila dezgolirea radacinilor dintelui ce poate duce la hipersensibilitatea dinţilor.
Gingia:  
 • Apar focare de distrucţie a gingiei
 • Formarea pungilor gingivale
Ligamentul paradontal:                   Incepe distrucţia lui
 
Osul:  
 • Lipsa osusui este slab sau mediu prezentă
 • Dinţiii incep sa-şi piarda stabilitatea

Merită să luptaţi pentru păstrarea fiecarui dinte! Iar dacă vă veţi adresa la medic în faza iniţială a bolii, la apariţia primelor simptome, sau în mod ideal - veţi vizita stomatologul o dată la 6 luni pentru control profilactic, atunci cu siguranţă veţi evita majoritatea problemelor, şi veţi păstra o dantură sănătoasă pentru o perioadă maximal posibilă.

 
Praradontita forma grava
Dinţii:     
 • Continuă acumularea depunerilor pe gingie la nivelul coletului dentar, şi subgingival
 • Continuă formarea tartrului dentar
 • Continuă dezgolirea radacinilor
 • Pe masura pierderii suportului, dinţii devin mai mobili
Gingia:  
 • Continua distructia ţesuturilor
 • Pungile gingivale devin mai adînci
Ligamentul paradontal:                
 • Continua disrucţia
 • Pungile gingivale devin tot mai adînci
 • Dinţii contunuă sa-şi piarda suportul
Osul:  
 • Continuă distrucţia osului
 • Dinţii continua sa-şi parda suportul şi cad

Stomatologia contemporană a atins un nivel de dezvoltare foarte înalt. Iar luând în consideraţie ritmul intens de progresare în special în domeniul parodontologiei, putem afirma cu certitudine, că în prezent pacienţii pot beneficia de asistenţă stomatologică calitativă la etapele precoce de apariţie a maladiilor, evitând agravarea acesteia până la apogeu.
 
Actualmente se utilizează cele mai moderne preparate şi metode de tratament al afecţiunilor parodontului, dar bineînţeles pe primul plan în tratament rămâne a fi igiena cavităţii bucale. Doar după înlăturarea minuţioasă a tartrului dur şi moale sub- şi supragingival, poate fi aplicat tratamentul antebacterial. În caz contrar, toate remediile: soluţii, unguente, geluri, paste speciale de dinţi, schimbarea sistematică a periuţei pentru dinţi, cunoaşterea şi aplicarea corectă a tehnicii de periaj dentar - vor fi neefective.
 
Deseori, nici recurgerea la măsurile de igienă a cavităţii bucale nu este suficientă, fiind necesare metode conservative suplimentare de tratament şi intervenţii chirurgicale puţin invazive. Dar utilizarea acestora este posibilă doar după atenuarea semnelor de inflamaţie şi respectarea igienei cavităţii bucale.
 
De regulă, după efectuarea măsurilor de igienă profesională a cavităţii bucale pacienţilor li se indică tratament antibacterial complex, şi deja peste 10-14 zile efectul tratamentului devine evident. Reieşind din faptul că toate afecţiunile parodontului sunt maladii de etiologie multifactorială este important ca şi tratamentul aplicat să fie complex.
 
Frecvent la această categorie de pacienţi lipsesc o parte din dinţi, iar cei rămaşi sunt mobili, fiind suprasolicitaţi. În aceste situaţii este absolut necesară consultaţia stomatologului-ortoped, pentru elaborarea planului de protezare. Chiar dacă sunt prezenţi toţi dinţii, consultaţia ortopedului este indispensabilă, deoarece în aşa cazuri este necesară şlefuirea selectivă a dinţilor cu supracontact, adică care suportă suprasolicitare, pentru a le micşora efortul. Dar cel mai important, pentru pacienţi probabil este, că având la dispoziţie o gamă atât de largă de preparate anestezice - toate manipulaţiile stomatologice sunt absolut indolore!
 
În concluzie, aşi vrea să vă descoper un mic adevăr, de care deşi este bine cunoscut, nu ne grăbim să ne conducem. Mult mai uşor este să previi boala, decât să o tratezi! De aceea, stimaţi locuitori ai Republicii Moldova şi oaspeţi ai capitalei la apariţia primelor semne de boală nu ezitaţi să vă adresaţi la stomatolog!

Păstrați-vă dinții. Zîmbiți pentru sănătate!
© Clasic Dent 2004 – 2021.
Copierea și duplicarea, precum și orice altă utilizare a materialelor este posibila doar cu permisiunea scrisă a deținătorului drepturilor de autor.

Designed by Tank Developed by KB.MD